Yunanistan Vize İşlemleri

Yunanistan’a seyahat etmek isteyen kişiler Yunanistan Shengen Vize başvurusunda bulunmalıdır. Yunanistan Shengen Bölgesine dahil olan 26 ülkeden biridir. Shengen Ülkeleri arasında imzalanan antlaşmaya göre bu ülkeler arasında seyahat etmek isteyen kişiler tek bir ülke gibi vize alabilirler. Yani bir Shengen ülkesinden vize aldıysanız diğer ülkeleri de vize süreniz boyunca seyahat etme hakkına sahip olursunuz. Yunanistan Shengen vizesiyle seyahat edebileceğiniz Shengen Ülkeleri; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İsviçre, İzlanda ve Norveç’tir.

Yunanistan Vizenizde Single Entry(Tek Giriş) ibaresi bulunuyorsa bu ülkeye tek giriş hakkınız bulunuyor demektir. Yani Yunanistan’dan çıkıp Türkiye’ye giriş yapıyorsanız vize süreniz bitmese dahi tekrar Yunanistan’a giriş yapamazsınız.Eğer vizenizde Double Entry(Çift Giriş) yazıyorsa bu Yunanistan’a iki kez giriş hakkınız olduğunu göstermektedir. Multiple Entry(Çoklu Giriş) yazması durumunda ise Yunanistan’a vize süreniz dahilinde istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz demektir. Yunanistan’dan çıkıp başka bir Shengen ülkesine vize süreniz bitmediyse her durumda geçebilirsiniz.

Yunanistan’a vize başvurusu yapmak isteyen kişiler öncelikle seyahat amaçlarına göre evraklarını hazırlamalıdır. Gerekli evraklar detaylıca incelenmelidir. Örneğin; dilekçenizdeki seyahat tarihleriyle otel, uçak rezervasyonlarınız uyuşmalıdır ve mesleki durumunuza uygun olarak evrak hazırlamanız gerekmektedir. Daha sonra online sistem üzerinden başvuru formunun çıktısı alınıp doldurulmalıdır. Başvuru formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra randevu alınmalıdır. Randevular Yunanistan Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize ofislerine yapılmaktadır. Başvuru sahipleri randevu tarihinde başvuru merkezinde bulunmalıdır. Başvuru esnasında parmak izi istenecektir. Parmak iziniz 5 yıl boyunca arşivde saklanmaktadır. Bu yüzden son 5 yıl içinde Shengen Vizesi aldıysanız parmak iziniz alınmayacaktır. Daha sonra vize ücretinin ödemelisiniz. Ödemeyi de yaptıktan sonra tüm işlemleriniz tamamlanmış bulunmaktadır. Vizeniz sonuçlandığında sizinle iletişime geçilir.

Yunanistan Vizesi Sonuçlanma Süresi

Yunanistan vizesi sonuçlanma süresi Yunanistan Konsolosluğunun yoğunluğuna bağlıdır. Genellikle 1 haftada sonuçlanmaktadır. Başvuru sahiplerini 1 ay öncesinden başlatması tavsiye edilir. Vizenizin onaylanıp onaylanmamasına Yunanistan Konsolosluğu karar vermektedir. Eğer vize çıkmazsa başvuru ücreti geri ödenmez.İlk kez Shengen başvurusu yapıyorsanız genellikle 1 veya 2 haftalık vize çıkmaktadır. Vize kurallarına uymanız  durumunda sonraki vizelerinizde bu süre artış gösterebilir.

Yunanistan Vize Evrakları

  • Başvuru Formu: Yunanistan vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
  • 6 ay geçerli pasaport,(varsa eski pasaportlar),
  • 2 adet biometrik fotoğraf (arka fon beyaz ve yeni çekilmiş),
  • Uçak rezervasyonu
  • Otel rezervasyonu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Dilekçe,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Cep telefonu numarası, mail adresi, iş yerindeki görevi,
  • İkametgâh (e devletten alınabilir),
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e devletten alınabilir)(kendisi, annesi, babası, eş ve çocuklar),
  • Var ise tapu fotokopileri, var ise araç ruhsat fotokopileri,
  • Şahsi banka hesap cüzdanları (Son 3 aylık hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli, maaş aldığı hesap olmalıdır var ise diğer hesaplarda alınabilir, dökümlerin banka kaşe imzalı olmalıdır ve banka imza sirküleri eklenmelidir),

 

Mesleki Durumu Gösteren Belgeler:

  • Çalışan ise: SGK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli),  Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,  Şirket imza Sirküsü,  Son dönem Vergi Levhası
  • Emekli ise: Emekli aylık belgesi(e-devletten alınabilir), SSK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Emekli maaşını aldığını net gösteren banka hesap dökümü.
  • İşveren ise: Bağkur hizmet dökümü,(4B) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Şirket imza Sirküsü, Son Dönem Vergi Levhası.
  • Devlet Memuru ise: SGK hizmet dökümü(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi (uzun barkotlu), Resmi görev kimlik kartı, Bağlı bulunduğu odadan izin yazısı, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı),

 

Yunanistan Vize Randevusu

Yunanistan’a seyahat etmek isteyen TC vatandaşları tüm evraklarını hazırladıktan sonra vize başvurusuna gitmeden önce randevu almalılardır. Yunanistan vize randevuları Yunanistan Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize ofislerinin web sitesinden alınmaktadır. Başvuru sahipleri randevu bilgilerini doğru girdiğinden emin olmalıdır. Randevu tarihinde başvuru merkezinde bulunmanız gerekmektedir.

Yunanistan’a Araç İle Seyahat

Yunanistan seyahatini araç ile gerçekleştirmek isteyen başvuru sahipleri seyahat amaçlarına göre hazırlayacakları evraklara ek olarak Beynelmilel ehliyet, araç ruhsat sigortası ve aracın yeşil sigortasının yaptırılmış olmalıdır. Yeni ehliyete sahip başvuru sahiplerinin beynelmilel ehliyeti olmadan da başvurabilirler.  Aracı kullanacak kişi ile araç sahibi farklı ise araç sahibinin vekalet vermesi gerekmektedir.